Wat is een domeinnaam waard?

2019-03-10 17:12:11 domeinverkopen General 0 reacties
Wat is een domeinnaam waard?

U wilt een domeinnaam verkopen, maar welke prijs moet u hiervoor vragen? Het waarderen van een domeinnaam is niet eenvoudig. Verschillende factoren zijn hierbij van belang, zoals de lengte van de domeinnaam en de extensie (bijvoorbeeld .NL of .COM). Zo heeft een .NL-domein in Nederland uiteraard een hogere waarde dan in België.

Ook de leeftijd van de domeinnaam is van belang. Hoe lang bestaat de domeinnaam al en heeft er bijvoorbeeld al die tijd een website op gestaan die wat zegt over die domeinnaam? Dit resulteert namelijk gelijk in bezoekers en potentiële klanten op uw nieuw aangekochte domeinnaam. Korte domeinnamen (zoals 3-letterige) hebben een hogere waarde. Deze zijn voor mensen namelijk veel eenvoudiger te onthouden dan langere domeinnamen. Vergelijk bijvoorbeeld tld.nu versus topleveldomain.nu.

Is de domeinnaam een generieke naam zoals bijvoorbeeld fiets.nl of bank.com? Al kan de laatste voor meerdere typen producten gebruikt worden (in de financiële dienstverlening, maar ook door bedrijven die zitbanken verkopen).

Ten slotte is ook van belang wat de verkoper voor de domeinnaam wil hebben en wat de nieuwe eigenaar bereid is hiervoor te betalen. U zult dus altijd een afweging moeten maken hoeveel meerwaarde de betreffende domeinnaam voor u heeft en binnen hoeveel tijd u de investering terugverdient. Een domeinnaam is een investering voor de toekomst. Een domeinnaam kan maar één keer uitgegeven worden en is dus uniek.

Verzamel dan ook zoveel mogelijk gegevens over de domeinnaam. U kunt hierbij denken aan het zoekverkeer op uw domeinnaam via Google trends, via het advertentieprogramma van Google of de statistieken van Alexa. Kijk op internet archive wat er in het verleden met de domeinnaam is gebeurd.

Als het goed is, heeft u nu meer inzicht in welke criteria er allemaal van belang zijn voor het bepalen van de waarde van een domeinnaam.


0 Reacties
plaats een reactie